Utagerende krangling
En skikkelig krangel kan rense lufta. Men hvor går grensen?
Konflikt og forsoning
Når vi lever tett sammen med et annet menneske er det en nyttig ferdighet å klare å være åpen om tanker og følelser, selv om de fører til konflikt. Det er også viktig at vi klarer å ta imot partnerens frustrasjoner, selv om de kommer litt bardus på oss. Klarer vi i tillegg å lytte og forstå, og forsone oss senere, er alt bare fryd og gammen. Slike krangler kan føre til at parforholdet utdypes og forsterkes. Men hva skjer når krangler går galt?
Sinne
Når vi blir lei oss eller opplever oss misforstått, er det lett å reagere med sinne. Det er liksom sinnet dekker over de andre følelsene som vi helst vil skjule. Dersom sinnet blir voldsomt, kan det i seg selv skremme. Tenk over: Lydvolumet på stemmen din. Ordene du bruker; plukker du de verste ordene bare for å såre? Hvem som hører på, er det barn i nærheten. Er det noen som blir redde?
Sier du mye du ikke mener når du er sint? Det kan være dumt for deg selv også. Det ender ofte med at du må be om unnskyldning for oppførselen din etterpå. Oppmerksomheten kommer helt bort fra budskapet ditt, det du reagerte på.
Kaste, smelle, sparke og knuse
Noen får lyst til å gjøre noe når de er sinte. De kan kaste blomsterpotter, bøker eller andre ting i gulvet. Noen sparker til møbler eller leker. Hvem kjenner vel ikke noen som smeller med dører? Det er liksom vi får markert oss gjennom dette, og vist at vi ikke finner oss i hva som helst. Men alt dette kan egentlig være veldig skremmende, både for voksne og barn. Og det er vanskelig å finne ut hvor grensen går. Hvor mye som blir ødelagt, eller hvor høyt det bråker, eller om noen faktisk kom til skade. Det er voldsuttrykk vi bruker når vi oppfører oss på denne måten, og det fører ikke noe godt med seg.
Har du problemer med å kontrollere sinnet ditt, går det an å få hjelp til dette. Ta kontakt med familievernkontoret.
True, stenge og holde
Krangler kan utvikle seg til trusler, til å nekte noen å forlate rommet, eller fysisk å holde fast. Det er veldig skremmende å bli holdt fanget og det kan være farlig å bli holdt fast. Derfor er ikke dette lov. Det har ingenting med meningsutveksling å gjøre. Bare manglende regulering av egne følelser.
Tenk over: Hvor er dere når dette skjer? Kan noen faktisk falle og bli skadet. Kan det utvikle seg videre og komme ut av kontroll? Vi har mange eksempler på tragiske hendelser der nettopp det har skjedd.
Tenk også over: Hvor er barna? All erfaring tyder på at barna får med seg mye mer enn foreldrene tror. Det er veldig skremmende for barna at voksenpersonene som skal beskytte dem sloss. Vi vet nå også at det er direkte skadelig for barn å være vitne til vold.
Ørefiker og andre slag
Mange unnskylder også slagene med at de var gjort med åpen hånd. Såkalte ørefiker. All vold er potensielt farlig. All vold kan utvikle seg videre. Søk hjelp dersom du slår partneren din, enten du er mann eller kvinne. Det finnes hjelp, og du kan stoppe. Finn deg aldri i å bli slått. Det er ikke slik det skal være, og det har ingenting med «god krangling» å gjøre.
Rus
Alkohol virker sløvende. I tillegg endres våre forventninger til hverandre. Vi kan komme litt på siden av vårt vanlige «selv». Da er det ikke lurt å ta opp vanskelige og konfliktfylte tema. Kranglene kommer så mye fortere ut av kontroll. Ta ansvar for ikke å krangle når du har nytt rusmidler. Du kan klare det, på samme måte som du kan klare å la være å kjøre bil.
Regulere følelser
Følelsene tar overhånd, sier noen. Det er en ansvarsfraskrivelse. Noe av det som skiller mennesker fra dyr er vår spesielt gode evne til å tenke over hva vi gjør. Vi ønsker å være menneskelige. Og en del av det er å regulere følelsene våre. Vi kan ikke noe for at følelser kommer og går, men vi kan regulere hvor mye vi utagerer. Vi kan også regulere hvilke situasjoner vi setter oss i. På den måten kan vi passe på at ikke følelsene styrer oss, selv om de er der. Dette er lettere sagt enn gjort, og mange kan synes det er vanskelig. Husk da på at de aller, aller fleste av oss klarer å regulere følelser når det er nødvendig. Det er med andre ord en ferdighet du har i deg allerede. Men det kan være du sliter med noen situasjoner, for eksempel nettopp i nære relasjoner. Søk hjelp om du strever med dette.
Vær modig
Vis at du er lei deg, i stedet for å være sint. Ta ansvar for ikke å sette deg i situasjoner der du vet du ikke så godt regulerer følelsene dine. Snakk med partneren din om hvordan han eller hun opplever deg. Og husk: Det finnes hjelp til sinnemestring.
Torgeir Finsås